Om du fick möjligheten att bygga ditt drömhus på din drömtomt, vad skulle du göra då? Vår familj har fått den chansen och här kan ni följa resan till våra drömmars mål.

måndag 1 februari 2010

Smygar & Fönsterbrädor!

Äntligen var det dags för smygarna runt om i fönstren, saken är ju den att dessa ska vara på plats innan man målar och tapetserar vilket gjort att vi fått vänta med det.




När det gäller smygar & fönsterbrädor finns det en del att välja mellan.

Vi valde vitmålade smygar och fönsterbrädor i MDF, vi har haft det tidigare och var nöjd med detta, alternativet hade varit de där plastbehandlade spånskivorna som brukar följa med huspaketen men dessa fanns inte och tillgå i rätt mått då vi har tjocka väggar, ett annat alternativ är ju att gipsa in och ha väv till karmen, då med allfördel en massiv skiva som fönsterbänk.

Det visade sig att Derome hade en bra leverantör som fixade smygarna till vettiga priser, ett tips är att ringa runt, fick priser mellan 8000 till 26000!!!!, totalt beställde vi 170 löpmeter smyg och fönsterbrädor.

Något blev tyvärr fel med lackeringen så de fick göra om den(därav den försenade leveransen) men när de kom i retur var de perfekt!

Så här nu efter kan jag erkänna att jag höll på att göra en miss, tänk på när du tar ut måtten på smygarna att sidorna ska stå på Fönsterbrädan och gå hela vägen upp!, smygen över fönstret ska limmas mellan(!) sidorna så man inte ser något ändträ från sidorna, en annan sak att tänka på är hur mycket fönsterbrädan ska sticka ut på sidorna, en smaksak om ni frågar mig, glöm heller inte att beställa fönsterbrädor med målade gavlar/ändarna

Ett steg som var ganska tidskrävande var att vika in och tejpa ånspärren mot fönsterkarmen för att få en hel ångspärr och handen på hjärtat undrar jag hur många byggare som har tålamod för detta, det gjorde mig nästan galen......





Sen var det bara att börja skimsa och limma, jag provade lite olika luktfria och vattenbaserade sätt lim och de flesta bet väldigt bra, var noga med att "skimsa" (med tex masonitbitar) så att det blir samma avstånd runt fönsterkarmen, snyggast blir det enligt mig om man visar så mycket som möjligt av karmen. skruvade fast masonitbitarna runt om och limmade fast fönsterbänk och smygar, tänk på att såga till och testa allt på plats innan du börjar limma(!)





När allt var limmat på plats monterade jag stöttor längs och tvärs alla sidor för att sätta allt i spänn, var noga med att få smygarna helt mot fönsterkarmen då det inte är snyggt med glipor där, om det behövs så dra en nagel (skruv med spänn) i regel mot smygen så den trycks in mot karmen medan det torkar(se sidor bilden ovan), kolla avståndet runt karmen och låt allt sitta par dagar!





När vi håller på med köket så kommer det en sån där magisk solnedgång, fick släppa allt och ta lite kort.......







Så där på slutet var man lite sliten men tusan vad bra det blev, är så nöjd!







En snygg grej som vi inte kunde låta bli var att förbereda för en spot i smygen mitt över alla fönster i kök och vardagsrum, allt är fördraget men väntar med att borra hål i smygen tills vi vet vilka spottar som vi ska ha, transformatorerna gömmer man i kopplingsdosor ovan fönstren.

Efter alla smygar var på plats kunde vi äntligen måla väggarna runt om fönstren, och så här blev det!



Nästa

0 kommentarer:

Skicka en kommentar